Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ár:
1.825 Ft
Menny.:db

Aromax Bergamott illóolaj 10 ml

Ár:
1.825 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Rendelhető
Gyártó: Aromax

Leírás

Javasolt alkalmazás: párologtatásra-hűs, friss illatot áraszt, aromafürdő készítéséhez.

Elterjedés, termesztés, előállítás: A bergamott illóolajat (Aetheroleum bergamottae) a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa (Citrus bergamia, syn.: Citrus aurantium ssp. bergamia) éretlen vagy érett terméséből többnyire préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki, viszonylag szerény, 0,5%-os hozammal. Emellett vízgőz desztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely mentes a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől, például a bergapténtől. Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes, friss gyümölcsre emlékeztető illatú.

Összetétel, minőség: A préseléssel kinyert illóolaj főbb alkotórészei a linalil-acetát (10-30%), a limonén (cca. 15-20%), a linalool (11-22%), valamint a bergaptén (0,3-0,4%) és egyéb furanokumarinok.

 Felhasználás: Az illóolaj nyugtató hatásáért a linalil-acetát és a linalool, fertőtlenítő és antibakteriális hatásáért a limonén a felelős, míg a fototoxikus hatást elsősorban a bergaptén váltja ki. Emellett még a dezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők.

Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák.

A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmas készítmények egyik összetevőjeként.

Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtér illatosítóként is alkalmazzák.

A hidegen préseléssel kinyert bergamott illóolaj nem mérgező, nagyon enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egyidőben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a hidegen préseléssel előállított bergamottolaj mennyisége, és a bergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.